"Есенціалізм" Грег МакКеон.

Читаю важливу книгу для себе. "Есенціалізм" Грег МакКеон.
Книга проповідує одну просту істину - визначай головну ціль і йди до мети.


Як же цього копняка мені не вистачало. Шкода, що познайомилась з цією книгою недавно. Вона б урізала мій план на рік з 7 (!) пунктів на 2-3 точно. Хоча сам автор радить виділити лише один напрямок.
Основна ідея книги закладена в гаслі "Роби менше, досягай більше".
Сфокусуйтесь на одному, аби мати успіх у цій справі.
Багато людей і компаній взвалюють на себе багато функцій і задач, намагаючись бути успішним у багатьох сферах. Але дайте відповідь на запитання, до кого б Ви пішли на прийом охочіше: до широкопрофільного спеціаліста, чи до фахівця, що блискуче знається саме на Вашій проблемі?
Ось Вам декілька тез з цієї книги (їх насправді в рази більше. акцентую увагу на тих, що сподобались мені):
1. Визначте для себе основну ціль. основний напрямок діяльності. Легше йти одним шляхом, ніж рухатись в декількох напрямках одночасно. 
2. Давайте собі час для нудьги. Зараз соціальні мережі і гаджети, що з нами завжди, повністю нівелюють можливість бути із собою. В чергах, в транспорті і перед сном замість того, аби нудьгувати ми завжди зайняті: оновлюємо новинні стрічки, переписуємось з кимось, тощо.
В чому проблема, спитаєте?
Нудьга стимулює мислення. Коли нам нудно, мозок має можливість генерувати ідеї, думати про ті речі, про які у нас нема часу подумати в повсякденному житті. 
Вимкніть увесь шум. Вийдіть в режим оффлайн. Залиштесь наодинці з собою і врешті Ви себе почуєте.
3. Якщо Ви не певні чи хочете сказати "Так", вочевидь варто сказати "Ні". До нас кожного дня приходять сотні можливостей, і ми, зазвичай, більшість із них приймаємо. Але якщо кожну із них почати фільтрувати саме вищенаведеною фразою, тоді кількість задач, з якими нам доведеться справлятись, стане в рази меншою, а робота якіснішою, бо робитимемо ми лише речі з категорії твердого "Так".
4. Відмовтесь від мультизадачності. Детальніше про це в в попередньому пості

Насправді, для мене це не та книга, які варто сліпо слідувати, адже вибрати один пріоритетний напрямок, це надто жорсткі рамки для сучасної людини. Ми ж не можемо сфокусуватись тільки на сім.ї, нівелюючи кар.єру, або навпаки. Ми не можемо в якийсь момент повністю віддатись науці, не дбаючи про хліб сьогоденний. 
Але чому я виділила її в окреме обговорення? 
Якщо взяти її не як посібник життя, а як книгу з гарними порадами та ідеями - то вона може дечому навчити. Наприклад, виділити основне від мішури, якою нам доводиться кожен день займатись. 

Загалом, чи рекомендую я її - однозначно.
Чи імпонує мені життя чистокровного есенціаліста, відповім фразою з книги: якщо Ви не певні чи хочете сказати "Так", вочевидь варто сказати "Ні".

Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації