Мультизадачність: ворог чи друг?

Я планувала зачепити цю тему в наступному своєму пості, в якому планую говорити з Вами про книгу МакГрегорі "Есенціалізм". Але після бурхливого обговорення цієї теми в фейбуці, я вирішила виділити цій темі окремий гарний пост.


Отож, мультизадачність. Що це і з чим їдять?
Мультаскінг, іншими словами, - це процес, коли людина береться вирішувати декілька справ одночасно. Наприклад, Ви працюєте над документом. Приходить лист, на який Ви одразу ж беретесь відповідати. Для відповіді Вам треба зробити деякий сьорчінг. Поки Ви завантажуєте файли для відповіді на лист, Ви йдете уточнити якесь питання. Повертаєтесь і беретесь виконувати нову доручену роботу. І так можна до безкінечності.
Нічого не нагадує? Як на мене, це схоже на білку в колесі.

Чим це грозить?

1. Втрата продуктивності.
Як на мене, це найгірший результат, в цьому випадку. Якщо Ви виконуєте декілька задач одночасно, Ви не можете їх виконувати одночасно продуктивно. Ваша увага розсіюється і для вирішення якогось завдання Вам потрібно більше часу, або якесь завдання з двох (або більше) одночасних Ви виконуєте, як то кажуть спустивши рукави.
Якщо говорити, про довгострокові плани і цілі, то тут працює та ж схема. Якщо Ви поставите перед собою, наприклад, 2-3 завдання з конкретним дедлайном (наприклад, до кінця місяця), то виконати їх Вам буде набагато легше ніж 7-10 такої ж складності і з таким же дедлайном.

2. "Неправильна" робота мозку
Наш мозок взагалі не пристосований до мультизадачності. Він її не вміє =)
Одночасний прийом їжі, листування з 5 людьми в месенджері і відправка електронних листів насправді не говорить про те, що мозок може сфокусуватися на всіх цих заняттях разом.
Замість цього кожен з виконуваних процесів «живе» в окремій частині мозку, причому виконуються вони далеко не одночасно. Фактично, мозок просто запускає один процес, зупиняючи при цьому інший, а уявна нам мультизадачність насправді є частим і швидким перемиканням.
Більше того, мозок звикає перемикатись, тому людям схильним до постійного мультитаскінгу, стає дедалі важче концентрувати увагу на чомусь одному довгий період часу.

3. Ефект білки в колесі
Коли ми виконуємо багато задач одночасно, ми відчуваємо себе супер-продуктивними. Я це називаю "ефектом понеділка", коли на Вас навалюється багато роботи і ви починаєте одночасно розгрібати усі завали за вихідні. Через декілька годин Ви все ще відчуваєте себе супер-продуктивним, бо не відволікаючись виконуєте усе й одразу. Але під кінець робочого дня, коли Ви дивитись в свій планер. усвідомлюєте що з 4-5 запланованих задач відмітку "Done" можете поставити навпроти однієї-двух задач. І от Ви знесилені від постійної роботи (а мозок вдвічі знесилений, бо весь день тільки те й робив, що переключався з одного на інше), а по факту не виконано й половини запланованого.

І ще дещо:
Мультизадачність робить вас неввічливим і неетичним: замість того щоб приділяти увагу людині, яка сидить навпроти вас, Ви надсилаєте повідомлення або займаєтеся чимось ще, і це дійсно дратує.
Мультизадачність ускладнює управління: чим більше завдань, тим важче сортувати інформацію - згадайте про одночасну подачу новин. Ви фокусуєтесь або на словах ведучого, або на рухомій стрічці унизу.
Мультизадачність знижує творчі здібності: щоб знайти креативне рішення, потрібно зосередитися на завданні, а Ви не можете концентруватися ні на чому конкретному, постійно змінюючи свою діяльність.

Це мала частина усього, що можна знайти по темі мультизадачності і його впливу на наш мозок. Але сподіваюсь, цього достатньо, аби переконати Вас не використовувати мультизадачність як синонім слова "продуктивність".

Рекомендована книга: Долой продуктивность! Стивен Роббинс.
І ще про вся випадок залишу декілька статей lifehacker.ru і news.stanford.edu для тих, хто все ще вірить в "мультизадачність=продуктивність"

P.S. Про всяк випадок, зазначу. Усе вищенаведене не означає, що я не практикую мультитаскінг чи що я не можу з ним справитись. Мова йде про те, що мультитаскінг не робить нас продуктивним. Тож задачі, які я визначаю для себе пріоритетними, я виконую в режимі "ніякого-мультитаскінгу!".

Коментарі

  1. Погоджуюся! Ще хотілося б додати, що коли у вакансіях компанії вказуть той мультитаскінг, то насправді мають на увазі, що а) їм потрібно, аби ви вміли планувати робочий час і самостійно визначати пріорітетність тієї чи іншої роботи; б) у вас буде багато обов'язків ;)

    ВідповістиВидалити
  2. як боротися з мультизадачністю підлітка на уроці?

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації