bookchallenge_ua. ціль - 200 книг.

Отже, bookchallenge_ua. Ціль - 200 книг.

Почну напевне з того, що  як тільки побачила цей челендж у фейбуці, одразу долучилась. Якось інакше зі мною трапитись не могло. Страху від того, що "200 книг - це багато" не було, бо я ковтаю багато книжок впродовж певно усього життя.
Настільки високу я поставила для себе планку, я усвідомила тільки через тиждень.

Почну, традиційно, з негативу.


По-перше, виявилось, що з такими темпами читання - книг не вистачає. Поглинати усю літературу з читалки некорисно для очей, та й якось негарно по відношенню до авторів. Все таки, стараюсь купляти книги, або брати у когось напрокат.
А якщо мова йде про українську літературу, то тут ніяких безкоштовних читалок й бути не може. Все таки треба підтримувати вітчизняного виробника =)

По-друге, довелось відкласти багато книг на майбутнє. Наприклад, Гаррі Поттера мовою оригіналу, яку я так старанно намагаюсь осилити, і ще декілька книжок Р. Бредбері теж на англійській мові. Бо іноземною читається повільно, і одна книга може розтягнутись на місяці.
Теж призупинила темпи читання усіляких книг по самовдосконаленню і самодисципліні. Усі мої викохані книжки по тайм-менеджменту, особистій продуктивності та книги по літературній майстерності (якщо це доцільне визначення) довелось відкласти. Тепер читаю їх в перервах між іншими книгами.

Якщо ж говорити про хороше...

Моя бібліотека розжилась на декілька новинок. Виявляється, дозволити собі купити книгу куди приємніше і корисніше, ніж дозволити собі купити тортик чи ще яку смакоту. По ціні, до речі, ідентично.
А ще лапаю себе на тому, що словниковий запас росте з такими ж темпами. як і попа від надмірного вживання солодкого.
Таки  так, надмірне споживання книг призводить до росту мозку.
Ну і найголовніше, руки потихеньку доходять до мого списку mustread і він нарешті починає зменшуватись швидше, ніж там з.являються нові назви і автори. Однозначний плюс, бо раніше мені здавалось, що одного життя не вистачить усе це прочитати.

Тепер про книги.

Детально про кожну не буду. Подробиці в моєму instagram.
Але декілька акцентів все ж роблю.
Розчарував переклад книги Чака Поланіка "Чарівна ти". Таких відвертих ляпів я ще ніде не зустрічала. Оці задирки в тексті зіпсували враження і від книги, і від видавництва загалом.
Ні, я цілком адекватно ставлюсь до русизмів і до суржику (радная мова, як нікак), але кінець кінців, це книга!

А от порадувала книжка, яку я дістала глибоко з нетрів своєї домашньої бібліотеки.
До таких книжок, з якими у мене роки випуску співпадають, у мене особлива любов. Пожовклі, потерті сторінки, бібліотечний запах. Я це люблю (тут лунає мелодія з реклами Mcdonalds).
Аж 24 науково-фантастичних оповідань американських авторів. Дуже зраділа, коли побачила серед них Д. Кіза "Квіти для Елджернона". Я уже читала цю книгу електронно, і вона мені дуже сподобалась. Вирішила що їй місце бути в моїй бібліотеці, але все руки не доходили її купити. І ось - виявляється вона уже 20 років спокійно лежить у мене полиці. Хіба не радість?

Ще за цих півтора тижні зі мною трапився В. Гомбрович і його "Порнографія", Ч. Буковські і його справді порнографічна "Історія звичайного безумства" і В. Лис "Країна гіркої ніжності".
Загалом, прочитано 6 книжок з 200.
Наче встигаю, егеж?

Коментарі

Популярні публікації