Великі сподівання і книги. #bookchallenge_ua 55/200

Дивують огляди книг, у яких автор резюмує, що книга - витрачений час, або книга ні про що, або книга не виправдала очікувань. (далі по тексту додумайте самі).

А чого ви чекаєте від книг?
Що вони легенько вскриють вашу черепну коробку і понакидають туди нових сенсів та ідей?
Не сперечатимусь, що є й такі книжки, але щоб знайти цю одну унікальну велику книгу, треба прочитати десятки інших, просто хороших книг.

Напевне, біда в тім, що ми розівчились читати. Так, правильно, читати.
Читати в своє задоволення. Читати з чашкою чаю. Читати перед сном. Читати просто так.
Ні, тепер на просто читання часу нема.
У нас тепер інший темп. Тепер ми адепти миттєвих лотерей, швидких повідомлень і схуднень за десять днів.
Усе, що не приносить очевидних результатів за тиждень - в смітник.
Дивно, але ця тенденція до швидкого життя перейшла і на читання. Тепер ми читаємо швидко і чекаємо від книги неймовірного.


Не знаю, чи варто далі говорити про прочитані мною книги, бо тут буде мало книг з великої букви. Але думаю вдосталь, для тих, що шукає книгу до чашки чаю.

"Зулейха відкриває очі" Гузель Яхіна.
Зулейха - татарка і половину свого життя вона проживає у невеличкому татарському селі. На дворі 1930 роки. Її чоловіка розкуркулюють та вбивають, а вона змушена їхати разом з переселенцями в Сибір. В одному вагоні що місяцями їде від однієї станції до іншої зібрались і звичайні селяни і столична інтелігенція. Їм усім доведеться разом будувати поселення і вчитись жити по-новому. Книга про те, чи є життя після розкуркулення та переселення. Книга про жіноче і не тільки.

"Хлопчик на вершині гори" Джон Бойн
Від автора "Хлопчик в смугастій піжамі". Чесно? Не вразила.
Головний герой втратив батьків і змушений переїхати до тітки у дім на горі. Вона у тому домі працює працює економкою самого Фюрера. Хлопчик швидко сподобався Фюреру і наробив вдосталь поганих вчинків, спочатку аби завоювати симпатію Фюрера, а згодом просто від відчуття власної влади.
Дуже амбівалентно ставлюсь до таких псевдо-історичних романів, і якщо "Хлопчик в смугастій піжамі" викликав хоч якісь емоції, то "Хлопчик на вершині гори" змусив себе ненавидіти.

"Бот: Ґуаякільський парадокс" Макс Кідрук
Продовження популярного роману "Бот: Атакамська криза". Після подій п.ятирічної давнини (див. Бот-1) в Гуакілі трапився парадоксальний викид риби. Тимур Коршак, психіатр Лаура Дюпре та охоронець Ріно Хедхантер вирушають на пошуки психоістоти, адже очевидно, що причина дивної поведінки людей та риби саме в психоістоті.
Книга лоскотатиме Вам нерви аж до самого кінця. Ті, хто отримав задоволення від першої частини, будьте готові - ця теж не розчарує.

І не очікуйте нічого від книг.
Читайте.
Просто читайте.

Коментарі

  1. Я незгодна і завжди від книг чогось чекаю: емоцій, розваги, знань, вражень...)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. тут швидше про те, що кожна книга має свій потенціал (якщо так правильно сказати). не варто очікувати від звичайної книги-розваги нових знань чи ще чого. не варто очікувати багатогранності сюжету і ідеальної мови від легких книг. розваги і емоції - це само собою. але одна книга (ще й до того проста художня книга) ніколи не зробить вас мудрим, багатим і щасливим за один день.

      Видалити

Дописати коментар

Популярні публікації